Gecontroleerde distributie

Het Ctgb kan bij het toelaten van gewasbeschermingsmiddelen maatregelen opleggen om de risico’s te beperken. Die inperkingen staan op het Wettelijk gebruiksvoorschrift van het middel. Voor het gebruik van enkele gewasbeschermingsmiddelen in kassen, is de maatregel opgelegd dat water uit de kas voor meer dan 95% gezuiverd moet worden en dat het middel alleen beschikbaar  is via gecontroleerde distributie. Dat wil zeggen, dat een glastuinbouwbedrijf kan aantonen aan de zuiveringseis te voldoen.

Activiteitenbesluit en Hoofdlijnenakkoord

Per 1 januari 2018 stelt het Activiteitenbesluit de eis dat 95% van de gewasbeschermingsmiddelen verwijderd moet worden uit het afvalwater van kassen. Eind 2015 is het Hoofdlijnenakkoord waterzuivering in de glastuinbouw gesloten tussen LTO Glaskracht Nederland, de Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie (Nefyto), de Unie van Waterschappen (UvW), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In dit hoofdlijnenakkoord is afgesproken het afvalwater uit de kassen per 1 januari 2018 voor 95% te zuiveren.

Werkwijze Ctgb

Tot 1 januari 2018 heeft het Ctgb bij toelatingen dus de volgende opties:

  • toelating zonder zuiveringsvoorwaarden, als de toepassing zonder zuivering aan alle vereisten voldoet;
  • toelating met vermelding in het Wettelijk gebruiksvoorschrift dat per 1 januari 2018 95% zuivering vereist is;
  • toelating met een direct geldende zuiveringseis van meer dan 95% op het Wettelijk gebruiksvoorschrift. Deze eis is gekoppeld aan gecontroleerde distributie: het middel is alleen verkrijgbaar als de teler kan aantonen dat hij aan de zuiveringseis voldoet.

Stichting CDG

Het Ctgb schrijft een maatregel zoals gecontroleerde distributie voor. De praktische realisatie van de gecontroleerde distributie en het toezicht erop zijn in handen van de stichting CDG (Certificatie Distributie in Gewasbeschermingsmiddelen). Handhavende instanties, zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en anderen, controleren op naleving van de opgelegde maatregelen.

Imidacloprid

Op verzoek van de toelatinghouder heeft het College al in juli 2015 bepaald dat bij gebruik van enkele middelen op basis van imidacloprid, levering aan telers uitsluitend mogelijk is via gecontroleerde distributie.