Het etiket is er niet voor niets
Het NVWA-nieuwsbericht van eind 2023 dat ongeveer een derde van de toepassers van gewasbeschermingsmiddelen deze niet volgens voorschrift gebruikt baart me grote zorgen. En dan gaat het niet om een druppeltje te veel of een dag te vroeg toepassen, maar om het niet volgen van basale voorschriften zoals bijvoorbeeld spuiten met 75% driftreducerende doppen. Mijn zorg beperkt zich niet tot het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen alleen. In een ECHA-rapport van november 2023 lees ik dat lang niet alle biociden die op de markt zijn aan de vereisten en voorschriften voldoen. Men zag middelen op de markt zonder toelating, op basis van niet toegelaten werkzame stoffen en met etiketten die onvolledig of onduidelijk zijn.
Als directeur van het Ctgb stuit me dat tegen de borst. We doen een zorgvuldige beoordeling en op basis daarvan stellen we strikte voorschriften op voor het toepassen van een middel. Met toelating en gebruiksvoorschrift wordt geborgd dat middelen werkzaam zijn én tegelijkertijd veilig bij de voorgeschreven dosering. Zo garanderen we de veiligheid van de middelen voor alle schakels in de keten: van toepasser tot consument en milieu. Het omgekeerde geldt echter ook: als de strikte voorschriften niet in acht worden genomen, kan er sprake zijn van risico’s, ook voor alle schakels in de keten.
Met elkaar moeten we – producenten, gebruikers, beleidsmakers – ons realiseren dat zowel de toelating als de gebruiksvoorschriften gebaseerd zijn op het vertrouwen dat regelgeving en etiket worden gevolgd. Bij een slechte naleving bieden het gebruiksvoorschrift en de restrictiezinnen niet de noodzakelijke veiligheid voor mens, dier en milieu en dat kan gevolgen hebben, ook voor het toelatingsbeleid. Het is daarom in ieders belang gewasbeschermingsmiddelen en biociden juist en volgens voorschrift te gebruiken.
Ingrid Becks
secretaris/directeur