FAQ's over de toelatingen databank
Zoekt u een toegelaten middel tegen een aantasting, plaag, ziekte of bijv. een desinfectiemiddel? Kijk dan in de Toelatingen databank. Gebruik daar de uitgebreide filtermogelijkheden om het zoekresultaat te verfijnen. Het zoekresultaat bevat een samenvatting van de toelatingsgegevens. Raadpleeg voor de complete informatie altijd het wettelijk gebruiksvoorschrift en het etiket.
U kunt deze lijst vinden op de website van ECHA.
Deze lijst bevat alle toelatingen die onder de Biocideverordening zijn afgegeven in de lidstaten. Het betreft een lijst van zowel Nationale toelatingen van de lidstaten onder de Biocideverordening als toelatingen van de Unie en Vereenvoudigde toelatingen.
Toelatingen die zijn afgegeven onder het Nederlandse overgangsrecht vindt u uitsluitend in onze Toelatingen databank.
Definitie onbedekte teelt:
Alle teelten die niet in glazen of plastic kassen of plastic tunnels worden uitgevoerd. Er is in deze teelten een continu open contact met de atmosfeer.
Definitie bedekte teelt:
Teelten die onder glas of plastic worden uitgevoerd, waarbij geen continu open contact met de atmosfeer is. Hieronder vallen ook teelten in bedekte ruimten niet zijnde kassen of tunnels.
Tunnels kunnen dus ook onder de bedekte teelt vallen, mits de tunnel afgesloten is en gedurende de gehele tijd blijft staan. Teelten waarbij het plastic tijdens de teelt wordt verwijderd, moeten worden gezien als onbedekte teelt.
In het betreffende EU Guidance Document wordt het verschil uit de doeken gedaan.
In de toelatingen databank wordt met de toepassingslocatie 'binnen' de behandeling in een ruimte zonder natuurlijk daglicht bedoeld. Zoals een ruimte voor de teelt van champignons of voor de opslag van geoogst product of een zaadbehandeling. Bij niet professioneel gebruik betekent 'binnen' ook een toepassing binnenshuis.
De categorieën 'Toepassingslocatie' in de toelatingen database staan niet gelijk aan een gebruiksaanwijzing. Voor het toegelaten gebruik dient u altijd het wettelijk gebruiksvoorschrift te lezen.
Het actuele wettelijk gebruiksvoorschrift staat op de webpagina van een specifiek middel. Deze pagina opent u door in de toelatingen database op de naam van het betreffende middel te klikken.
Reguliere verlenging
De toelating van een middel geldt voor een bepaalde periode. Deze periode loopt af op de in het besluit genoemde einddatum, de expiratiedatum. De toelating is na die datum niet meer geldig. Het middel mag dus vanaf de expiratiedatum niet meer worden afgeleverd,
Indien een toelatinghouder wenst dat na de expiratiedatum er een geldige toelating is, dient de toelatinghouder minimaal 1,5 jaar (78 weken) voor de expiratiedatum een verlengingsaanvraag van de toelating in te dienen. Het Ctgb zal de toelaatbaarheid van het middel aan de hand van de actuele criteria en vereisten opnieuw beoordelen. Indien het Ctgb de verlenging niet op tijd kan geven, en indien dat niet is te wijten aan de aanvrager, kan het Ctgb de expiratie van de toelating in principe voor een bepaalde periode opschorten in afwachting van de afronding van de beoordeling en een besluit op het verlengingsverzoek . De toelating blijft dan na de expiratiedatum nog enige tijd in stand.
In onze toelatingendatabank zijn de gebruiksvoorschriften alleen te openen en te downloaden als PDF-bestand. Dit is vanwege het rijksbeleid om alleen Open standaard bestandsformaten te hanteren. Op deze manier kunnen bezoekers van onze websites en de gebruikers van onze bestanden zonder het gebruik van specifieke (betaalde) producten onze bestanden openen en downloaden. Met open markt tools - bijvoorbeeld Adobe Pro of ABBYY - kan degewenst een PDF worden omgezet naar bijna elk gewenst formaat.