Vragen over de servicedesk
De Servicedesk beantwoordt vragen van bedrijven, gebruikers, gebruikersorganisaties en particulieren over het indienen van een aanvraag, een toelating en de gebruiksvoorschriften van een middel. Ook biedt ze ondersteuning bij het indienen van een aanvraag voor een toelating of uitbreiding van een bestaande toelating (zie Pre Application Support). Vragen over de beoordeling van een dossier of ovet de volledigheid van een dossier (of een deel hiervan) beantwoordt de Servicedesk niet.
Vragen over gewasbeschermingsmiddelen en biociden, de werkwijze van het Ctgb, het toetsingskader, de aanvraagprocedures en de toelatingendatabank kunt u stellen aan de servicedesk.
Een pre submission meeting (PSM) is een overleg tussen de eigenaar van een werkzame stof of een biocide of gewasbeschermingsmiddel (de aanvrager) met een procedureel expert en een aantal wetenschappelijke experts van Ctgb. Een pre-submission meeting vindt plaats op verzoek van de aanvrager voorafgaand aan de indiening van een aanvraag dossier voor de toelating van een biocide of gewasbeschermingsmiddel of goedkeuring van een werkzame stof of de wijziging daarvan.
In een pre-submission meeting worden aanbevelingen gegeven aan de aanvrager op procedureel en inhoudelijk gebied. Een pre-submission meeting is niet bedoeld om een beoordeling van (delen van) een dossier te verkrijgen en is ook is niet bedoeld voor beantwoording van vragen over lopende aanvragen. ( Een verzoek voor een bijeenkomst met een lopende aanvraag als onderwerp kan worden gericht aan de projectleider van uw lopende aanvraag tijdens het aanvraagproces.)
De kosten van een pre-submission meeting worden vermeld in het Tarievenbesluit.
Om een toelating te krijgen voor de Nederlandse markt moet u een aanvraag indienen bij het Ctgb.
De aanvraag bevat een volledig dossier waarin werkzaamheid en veiligheid van het product worden aangetoond. Dit geldt ook voor producten met bijvoorbeeld ethanol als werkzame stof.
Uw aanvraag en dossier worden vervolgens beoordeeld door het Ctgb. De behandeling van een aanvraag neemt, afhankelijk van de volledigheid van het dossier, ca. 12 maanden in beslag. De kosten kunnen in totaal zo’n € 15.000,- a € 20.000,- per product bedragen. Als u een toelating heeft, wordt er een jaarlijkse vergoeding in rekening gebracht. Een toegelaten middel is te herkennen aan het toelatingsnummer (registratienummer).
Het Ctgb heeft geen rol meer in het beantwoorden van vragen over behandelde voorwerpen (treated articles). Vragen over behandelde voorwerpen moeten worden gesteld aan het RIVM.