Wat zijn biociden? De term klinkt misschien niet direct bekend, maar iedereen heeft ze wel in het keukenkastje of in de schuur staan. Denk aan mierenlokdoosjes, middelen tegen muggen, schimmels in de badkamer, algen op het terras, of om hout te verduurzamen. Ook in de wereld om ons heen worden ze veel gebruikt, zoals conserveringsmiddelen en desinfectiemiddelen in de voedingsindustrie, voor ziekenhuizen, de tandarts, de tattoo-shop of zwembaden.
Het zijn middelen of stoffen om schadelijke of ongewenste organismen – bijvoorbeeld bacteriën, schimmels of plaagdieren – te vernietigen, af te weren, onschadelijk te maken of te voorkomen.
Een biocide bevat één of meer werkzame stoffen. Die werkzame stof kan een natuurlijk olie of extract zijn, een chemische stof, maar ook een micro-organisme, een virus of een schimmel. Soms worden biociden ter plaatse met een apparaat gemaakt (in situ) uit andere stoffen. Zo kan men chloor voor desinfectie van zwemwater maken uit zout. Biociden worden onderverdeeld in 22 producttypen.
Middelen met een louter fysieke of mechanische werking, zoals een muizenval, mollenklem of vliegenmepper, zijn geen biocide.