Classificatie, etikettering en verpakking volgens CLP

Iedereen kent de pictogram voor ontvlambare stoffen of de doodskop met beenderen voor giftige stoffen. Wereldwijd worden dezelfde pictogrammen en zinnen over gezondheid en gevaar gehanteerd voor stoffen en mengsels. Het systeem is van de Verenigde Naties en daarvan bestaat ook een Europese variant, de CLP-Verordening.

Belangrijke wijzigingen in de CLP-verordening

Eind 2022 zijn via de Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/707  nieuwe gevarenklassen geïntroduceerd in regels voor de indeling (classification), etikettering (labelling)en verpakking (packaging; CLP) van stoffen en mengsels. In oktober 2024 zijn deze nieuwe gevarenklassen officieel opgenomen in de CLP-Verordening via Verordening (EU) 2024/2865 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1272/2008.

Deze wijzigingen hebben gevolgen voor toelatinghouders van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Hieronder staat wat gewijzigd is en welke acties ondernomen moeten worden.

1. Wat is er veranderd?

Nieuwe gevarenklassen

Er zijn een aantal nieuwe gevarenklassen geïntroduceerd in de CLP-Verordening:

  • Hormoonverstorend (Endocrine Disruptor, ED)
  • Persistent, bioaccumulatief en toxisch (Persistent, Bioaccumulative and Toxic, PBT)
  • Persistent, mobiel en toxisch (Persistent, Mobile, Toxic, PMT)
  • Zeer Persistent en zeer bioaccumulatief (very Persistent, very Bioaccumulative, vPvB)
  • Zeer persistent en zeer mobiel (very Persistent, very Mobile, vPvM)

Op de ECHA-website staat meer informatie over deze nieuwe gevarenklassen: Nieuwe gevarenklassen 2023.

Aanpassing van criteria

Het richtsnoer voor de toepassing van CLP-criteria is herzien om de nieuwe gevarenklassen te ondersteunen. Deze is nu opgesplitst in vijf onderdelen. Op de ECHA website staan de Guidance documents.

Overige wijzigingen

De herziening van de CLP-Verordening bevat ook andere aanpassingen:

  • Verbeterde communicatie van gevaren

    Nieuwe etiketteringsvereisten zorgen voor duidelijkere informatie over chemische stoffen en mengsels
  • Digitale en circulaire economie

    De herziening speelt in op ontwikkelingen rond digitale technologieën en duurzaamheid, met als doel de veiligheid en duurzaamheid van chemische stoffen te verbeteren.

Er staat een  volledig overzicht in de officiële publicatie van de herziene CLP-Verordening op de ECHA-website: ECHA: Herziene CLP-regels.

2. Tijdlijnen en deadlines

Belangrijke data

  • 1 mei 2025

    Nieuwe werkzame stoffen die vanaf deze datum op de markt komen, moeten voldoen aan de nieuwe gevarenklassen. Voor stoffen die al vóór deze datum op de markt waren, geldt een overgangsperiode tot 1 november 2026.
  • 1 mei 2026 

    Nieuwe middelen die vanaf deze datum op de markt komen, moeten worden geclassificeerd volgens de nieuwe gevarenklassen. Voor middelen die vóór deze datum al op de markt waren, loopt de overgangsperiode tot 1 mei 2028.

Voor toelatinghouders:

Toelatinghouders moeten wijzigingsaanvragen tijdig bij het Ctgb indienen. Dit zorgt ervoor dat besluitvorming binnen de gestelde deadlines kan worden afgerond. Meer details over de invoeringsdata en overgangstermijnen vindt u op de ECHA-website: ECHA: Nieuwe gevarenklassen 2023.

3.  Welke acties zijn nodig?

Voor werkzame stoffen (biociden en gewasbeschermingsmiddelen)

Gebruik het gecombineerde template voor stofbeoordeling en CLH-rapport, waarin de nieuwe gevarenklassen zijn opgenomen.

Nog in te dienen stoffen:

Gebruik het juiste template bij de indiening van uw dossier.

Stofdossier is al ingediend bij Ctgb:

  • Stel het Ctgb op de hoogte als de voorgestelde stofclassificatie moet worden gewijzigd door de nieuwe eisen.
  • Wanneer Nederland de beoordelende lidstaat is, communiceert u met de projectleider van het Ctgb over de classificatie en eventuele aanvullende werkzaamheden die nodig zijn vanwege de nieuwe gevarenklassen.

Voor middelen (biociden en gewasbeschermingsmiddelen)

  • Controleer of een wijziging in de classificatie van uw middel gevolgen heeft voor uw product. Dit kan betekenen dat u het etiket moet aanpassen of dat de toelating wordt beïnvloed.
  • Dien voor toegelaten middelen een wijzigingsaanvraag in via het Ctgb of via R4BP, het biocideregister van ECHA.
  • Informeer de projectleider van het Ctgb bij lopende aanvragen als de voorgestelde classificatie voor het middel gewijzigd moet worden door de nieuwe eisen.

Bekijk onze uitgebreide FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen over de wijzigingen in de CLP-verordening. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe informatie en aanvullende vragen zodra relevant.

De CLP-Verordening (1272/2008) regelt de indeling (Classification), etikettering (Labelling) en verpakking (Packaging) van chemische stoffen en mengsels. Deze Europese verordening beschrijft de regels en criteria om chemische stoffen en mengsels in te delen. Om wegwijs te worden in de CLP-verordening zijn een aantal ECHA guidance documenten beschikbaar.

De CLP-verordening is verplicht voor mengsels, dus ook voor alle gewasbeschermingsmiddelen en biociden. De etikettering van gewasbeschermingsmiddelen en biociden wordt voorgeschreven in het toelatingsbesluit.

Zie ook

ECHA Uitleg over pictogrammen

ECHA Uitleg over CLP

Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk over CLP