Uitleg van de nummers in de afbeelding
Voorzorgbeginsel
De Europese verordeningen voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden stoelen op het voorzorgsbeginsel: een middel mag pas op de markt komen als is aangetoond dat het veilig is. Voor de risicobeoordelingen van middelen en werkzame stoffen werkt het Ctgb nauw samen met de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), het Europese Agentschap voor chemische stoffen (ECHA), de toelatingsautoriteiten van de andere Europese lidstaten en in Nederland met verschillende ministeries, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en onderzoeksinstituten zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University & Research (WUR).
IT-workshop
Voor een soepele samenwerking moeten de lidstaten, Europese Commissie en EFSA hun systemen met elkaar kunnen verbinden en efficiënt gegevens kunnen delen. Samen met de Duitse toelatingsautoriteit verzorgde het Ctgb daarom begin november een workshop over de IT-architectuur rond de Verordening voor gewasbeschermingsmiddelen. Daarin werd duidelijk dat de EU streeft naar een toekomst waarin gegevens één keer worden ingevoerd en vervolgens veilig in de hele unie zijn te gebruiken.
Fosfine-incidenten
In de zomer van 2021 was er voor de tweede keer een ernstig incident met binnenvaartschippers die waren blootgesteld aan fosfinegas uit een lading graan met fosfidetabletten. Dit leidde tot intensief overleg met tal van betrokken partijen in Nederland en Europa om via de toelating een veiliger gebruik van de fosfidetabletten te regelen. Zodat op Europese schaal de voorschriften voor fosfidetabletten eenduidig zijn, voor zowel gewasbeschermings- als biocidetoepassingen. Dit leidt naar verwachting in 2022 tot aangepaste voorschriften.
Snelle toelating laag-risicomiddelen
Versnelde toelating van laag-risicomiddelen kan bijvoorbeeld door voorrang voor deze aanvragen en de inrichting van een vereenvoudigde procedure voor uitbreiding van al toegelaten laag-risicomiddelen met kleine toepassingen.
Up to date
Voor de verdere invulling van de Europese verordeningen worden guidancedocumenten (richtsnoeren) ontwikkeld en geregeld geactualiseerd. Het toetsingskader en risicobeoordelingsproces zijn daardoor voortdurend in beweging, in een proces van continue verdere verfijning en aanpassing aan nieuwe wetenschappelijke inzichten en maatschappelijke ontwikkelingen. Het Ctgb droeg in 2021 actief bij aan de ontwikkeling van het herziene guidance document over vogels en zoogdieren, het beoordelingskader voor microorganismen en aan de herziening van de EFSA bijen guidance – waarvoor een wetenschappelijk beoordelaar grotendeels is vrijgemaakt.
Cursus risicobeoordeling micro-organismen
Voor cursisten uit de hele EU verzorgde het Ctgb samen met de Franse consultantsorganisaties AETS, AINIA en enkele andere lidstaten, vier keer een training van een week in de risicobeoordeling van micro-organismen. Het Green Team leverde twee van de vijf ‘tutors’ en kon zo zijn kennis en praktische benadering uitdragen. ‘Micro’s’ – bacteriën, virussen en schimmels – zijn levende organismen die zich heel anders gedragen dan chemische stoffen. Veel van de gebruikelijke risico’s, studieprotocollen, beoordelingsmethodes en veiligheidsmarges zijn daarop niet van toepassing. Micro-organismen worden vaak gebruikt binnen geïntegreerde plaagbestrijding (IPM) en vooral het werkingsmechanisme speelt een cruciale rol in de risicobeoordeling. Veel van de mogelijke risico’s zijn daaruit af te leiden.
Wob-verzoeken
In 2021 kreeg het Ctgb 8 Wobverzoeken. Het team juristen is de afgelopen jaren uitgebreid, waardoor er een flinke inhaalslag gemaakt kon worden in de afhandeling van eerder ingediende Wob-verzoeken, bezwaren en beroepen. De inschatting is dat de resterende werkachterstand in 2022 wordt ingelopen.
Transparantieverordening
Aanleiding voor de Transparantieverordening waren de REFIT (evaluatie) van de Algemene levensmiddelenverordening en een Europees burgerinitiatief over glyfosaat en pesticiden. Zo wil de Europese Unie de transparantie van de risicobeoordeling in de voedselketen vergroten en de betrouwbaarheid, objectiviteit en onafhankelijkheid van de ingediende wetenschappelijke studies versterken.
Relatiedag
De jaarlijkse Relatiedag had als thema Transparantie en communicatie. Het was voor het eerst een volledig digitaal evenement. Er kwamen verschillende invalshoeken aan bod. Een belangrijke conclusie was dat transparantie niet kan zonder duiding. Data online zetten zonder duiding schept verwarring, je moet dan ook verhelderen wat die data betekenen.
Wet open overheid
Voor de uitwerking van de Wet open overheid haakt het Ctgb aan bij het Rijksprogramma Duurzame Digitale Overheid met het programma Open op orde voor de informatiehuishouding en Goed bewaard als richtlijn voor de medewerkers. In het nieuwe jaar zal het ook beginnen met de publicatie van de agenda en verslagen van de collegevergaderingen.