Wetenschappelijk beoordelaar Humane Tox Biocide Esther

Wat is de achtergrond van onze medewerkers? Hoe zijn zij bij het Ctgb terecht gekomen? Wat maakt hun baan zo interessant? Esther is wetenschappelijk beoordelaar humane toxicologie bij het Ctgb en vertelt hier graag over.

Hoe ben je bij het Ctgb terechtgekomen?

"Ik ben eigenlijk toevallig bij het Ctgb terechtgekomen. Bij mijn vorige werk was ik al bezig met toxicologie, maar dan op het gebied van cosmetica. Ik merkte dat ik behoefte had om meer de diepte in te gaan. Al vrij snel kwam ik een vacature van het Ctgb tegen en deze sloot goed aan op mijn ervaring. Ik bleek via via iemand te kennen die bij het Ctgb werkte en hij heeft me toen enthousiast gemaakt voor de functie van wetenschappelijk beoordelaar. Na een sollicitatieprocedure die online verliep vanwege corona ben ik bij het Ctgb gaan werken als wetenschappelijk beoordelaar."

Wat doet het team waar jij voor werkt?

"Ik werk voor het team humane toxicologie biociden. We beoordelen de veiligheid van producten voor de gebruikers van het product en voor anderen die in aanraking kunnen komen met het product. Daarnaast beoordelen we de veiligheid voor huisdieren. Door de aanvrager wordt een dossier aangeleverd waarin aangetoond wordt een biocideproduct veilig is en deze moet gecontroleerd worden. Hetzelfde geldt voor stofdossiers, waarin beoordeeld wordt of een stof als biocide gebruikt kan worden. De meeste dossiers worden op EU niveau besproken met andere lidstaten om consensus te bereiken over de beoordeling."

Wat is jouw rol?

"Ik controleer voor het deel van humane toxicologie of het dossier compleet is, alle berekeningen correct zijn uitgevoerd en of de conclusies en gebruiksvoorschriften correct zijn. Daarnaast moeten er ook studies beoordeeld worden, bijvoorbeeld voor stoftoelatingen of classificatie van producten. De projectleiders hebben het overzicht over alles wat er moet gebeuren voor een dossier en wij krijgen taken die we uit moeten voeren. Ook moet ik soms dossiers van andere lidstaten bekijken of ik het met ze eens ben en anders kan ik verandervoorstellen doen. Stofdossiers zijn heel anders dan productdossiers, omdat daarvoor vooral veel toxicologische studies bekeken moeten worden. Andere taken zijn meetings met aanvragers om te praten over dossiers die in behandeling zijn of die er aan komen. Ook moet er soms nieuwe guidance geimplementeerd worden."

Wat maakt jouw baan interessant?

"Biociden zijn heel verschillend in gebruik. Daarom is niet altijd vastgelegd wat de beste manier is om blootstelling te beoordelen. Elk nieuwe dossier is daarom een soort puzzel om ervoor te zorgen dat de beoordeling zo goed en compleet mogelijk is. Dit betekent ook dat er nog niet over alles consensus is in de EU, waardoor er discussies zijn met de andere lidstaten over de invulling of interpretatie van bepaalde dingen.

Verder vind ik het werk ook heel interessant omdat de dossiers heel groot kunnen zijn, dus je moet overzicht kunnen houden, maar je moet ook op detailniveau opletten dat alles klopt. De balans hierin vinden vind ik leuk.

Ook moet alles heel goed geformuleerd worden, zoals commentaar aan een aanvrager of een ander lidstaat, zodat duidelijk is wat er moet gebeuren of waar je het niet mee eens bent. Dit vind ik een leuke uitdaging."

Hoe past jouw vooropleiding en ervaring bij het Ctgb?

"Ik heb Toxicology and environmental health gestudeerd in Utrecht. Daarna heb ik gewerkt bij een bedrijf dat veiligheidsbeoordelingen doet voor cosmeticaproducten. Door mijn vooropleiding en mijn vorige baan had ik al enige basiskennis van toxicologie, maar het werk dat we doen is zo specifiek dat je uiteindelijk toch de functie pas kunt leren als je echt bij het Ctgb komt werken."

Wat vind jij het leukst aan het werken bij het Ctgb?

"Enerzijds ben ik heel blij met de sfeer in het Ctgb. Toen ik voor het eerst in het Ctgb kantoor kwam, viel me gelijk de prettige sfeer op. Dit komt enerzijds door het gebouw zelf en anderzijds ook door de mensen. Iedereen is heel vriendelijk en behulpzaam, waardoor ik me heel snel thuis voelde. Het team waar ik in werk is ook heel fijn, we werken nauw samen omdat we veel moeten overleggen over de invulling van de beoordelingen.

Anderzijds is het werk wat ik doe ook erg interessant. Er zijn altijd nieuwe uitdagingen, dingen die nog niet duidelijk zijn. Dit zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is en dat elk nieuw dossier weer interessant en uitdagend is."