Nieuwsbrief oktober 2022

Op naar de volgende meerjarenstrategie

We gaan u weer om uw mening vragen over het Ctgb. Wij zijn bezig onze strategie voor de komende jaren op te stellen en uw actuele feedback is een belangrijke bron van informatie daarbij. Daarnaast baseren we ons op maatschappelijke, politieke, economische en wetenschappelijke ontwikkelingen, informatie en feedback uit audits, evaluaties en overleggen met onze relaties.

Ons vierjaarlijkse ‘stakeholderonderzoek’, dat deze week is uitgestuurd, is een goede gelegenheid om uw mening en ideeën kenbaar te maken. Wij realiseren ons daarbij terdege dat onze belangrijkste opgave nu en voor de komende jaren het verkorten van de doorlooptijden is. Verschillende vragen in het onderzoek gaan daarover. We zijn benieuwd naar uw ervaringen en ideeën daarover. Dat kan ons helpen de juiste doelen te stellen en die doelen inderdaad te bereiken. 

De huidige meerjarenstrategie loopt tot 2024. Voor het opstellen van de strategie voor de periode 2024-2027 willen we graag weten wat er nu leeft bij onze relaties, hoe het staat met de beeldvorming over het Ctgb, met de beleving van ons beoordelingsproces en onze adviezen aan ministeries. Deze week hebben de meeste lezers van deze nieuwsbrief een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan dit ‘stakeholderonderzoek’. Neemt u alstublieft de tijd het onderzoek in te vullen. Zo kunt ook u bijdragen aan ons beleid voor de komende vier jaar!

Ingrid Becks

secretaris/directeur

Maatregelen tegen fosfinevergiftiging

Vanwege de risico’s op fosfinevergiftiging tijdens transport wil het Ctgb de voorschriften voor gebruik van aluminium- en magnesiumfosfide aanpassen en gassingen tijdens transport verbieden. Na publicatie van het voorgenomen besluit in de Staatscourant (naar verwachting in november 2022) zullen de toelatinghouders en andere belanghebbenden middels een openbare zienswijzeprocedure de kans krijgen hierop commentaar te geven tot uiterlijk eind december 2022, op grond waarvan het college een definitief besluit zal nemen. Zie voor meer informatie:

Fosfine

Update Bestrijdingsmiddelenatlas met meetgegevens 2021

In de Atlas Bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewater is te zien welke werkzame stoffen en metabolieten van gewasbeschermingsmiddelen en biociden voorkomen in het Nederlandse oppervlaktewater, gebaseerd op meetgegevens van de waterbeheerders. De Atlas biedt onder meer informatie over normoverschrijdingen, langjarige trends in concentraties en de koppeling met landgebruik.

Update Bestrijdingsmiddelenatlas met meetgegevens 2021

Verduidelijking instructies Wageningen Drift Calculator

De instructies voor de Wageningen Drift Calculator (WDC) zijn aangepast. Voor aanvragers bleek niet altijd duidelijk in welke gevallen en voor welke niet-doelwitorganismen zij die moesten gebruiken. Daarom is nu het gebruik van de WDC voor NLWG-aanvragen ingediend na 01-01-2022 verduidelijkt en ook de uitleg over het opnemen van handgedragen/handgetrokken apparatuur op het wettelijk gebruiksvoorschrift.

Instructie gebruik Wageningse driftcalculator

Update Evaluation Manual gewasbeschermingsmiddelen

Per 1-10-2022 is de Evaluation Manual weer up to date. In Chapter 7 zijn Chapter 7 Ecotoxicology Terrestrial Non Target Arthropods And Plants EU EM 2.6 en Chapter 7 Ecotoxicology Aquatic EU EM 2.5 gewijzigd. Naast de gewijzigde delen is er een nieuw EM deel, namelijk Chapter 7 Ecotoxicology Non Professional Uses NL EM 1.0

Workshops over nieuwe eisen microbiële werkzame stof- en productdossiers

Het Ctgb organiseert 29 november en 1 december eendaagse workshops over het nieuwe toetsingskader voor aanvragen van een werkzame stof (of product) gebaseerd op een micro-organisme. Beide workshops zijn volgeboekt. Het Ctgb overweegt volgend voorjaar deze workshop opnieuw te organiseren. Heeft u hier belangstelling voor klik dan op onderstaande link.

Workshop over samenstellen microbiële stof- en productdossier volgeboekt

Risicobeoordeling navulling en gebruik in dispensers handdesinfectiemiddelen

Het gebruik van dispensers en het navullen van handdesinfectiemiddelen moet apart worden beoordeeld op risico’s en gespecificeerd in de summary of product characteristics (SPC). Op labels van dispensers en nagevulde verpakkingen moeten minimaal onder meer toelatingsnummer, handelsnaam, gehalte werkzame stof, gebruiksinstructie en inwerkingstijd staan. Dit is besloten in de CA meeting van maart 2022 voor handdesinfectiemiddelen die onder de biocideverordening (BPR) worden beoordeeld. Zie voor gedetailleerde informatie:

Risicobeoordeling navulling en gebruik in dispensers handdesinfectiemiddelen

In situ gevormde stoffen uitsluitend voor professioneel gebruik

Onder de biocideverordening (BPR) mogen producten met zeer gevaarlijke eigenschappen niet op de markt worden gebracht voor niet-professioneel gebruik, dit is geregeld in artikel 19(4). Deze benadering is ook van toepassing op in situ gegenereerde biociden, zoals ozon gegenereerd uit zuurstof uit de lucht. De classificatie geldt voor alle biociden die in situ worden gegenereerd (vanuit precursors of via een apparaat). Dit is besloten in de CA meeting van juni 2022 (CA96). Zie: CA-June22-Doc. 4.7: Relation between Article 19(4) of the BPR and in situ biocidal products.

Ingrijpen in toelatingen rodenticiden

Vanwege de risico’s op doorvergiftiging van roofvogels, marterachtigen en huisdieren, gaat het Ctgb ingrijpen in de toelatingen van middelen tegen ratten en muizen op basis van brodifacoum, bromadiolon, chloorfacinon, coumatetralyl, difenacoum, difethialon, flocoumafen en cholecalciferol of combinaties daarvan. Vanaf 1 januari 2023 mogen deze middelen alleen nog als laatste redmiddel binnen een nieuw IPM-systeem worden ingezet door gecertificeerde bedrijven en professionals. Het voorgenomen besluit is gepubliceerd in de Staatscourant. Belanghebbenden hebben zes weken de tijd om te reageren.

Ctgb gaat ingrijpen in toelatingen rodenticiden