Nieuwsbrief mei 2024

Het hele verhaal

Het Ctgb wil meer dan tot nu toe ‘het hele verhaal vertellen’ zo hebben we onlangs besloten. Vragen van bijvoorbeeld de sector, van consumenten en van journalisten beantwoorden we open en transparant. Dat is al jaren onze gewoonte, maar wat we wel ervaren is dat we door de vaak specifieke vraagstelling onze uitleg richten op een klein deel van ons werk en daarmee van ons verhaal. Daarom hebben we er voor gekozen om meer proactief het hele verhaal te vertellen. Wij proberen daarbij ons complexe werk op een toegankelijke manier over te brengen en meer context te geven. De vraag is eigenlijk: hoe vertel ik het mijn buren? Centraal staat daarin aandacht voor het héle traject met al zijn facetten. ‘Hebt u oog voor het risico van een rattenplaag?’ – ‘Ja, maar we moeten ook kijken naar de milieurisico’s van de betreffende middelen’. ‘Kijkt u wel naar de risico’s van combinaties van middelen?’ – ‘We zijn een uitvoeringsorganisatie en voeren de Europese verordeningen uit, maar nog niet voor alles is een beoordelingsmethodiek beschikbaar’. Er is veel belangstelling voor ons werk. Vrijwel wekelijks worden we bevraagd door media en burgers. Maar ons oordeel is een complex van afwegingen waarbij we moeten kijken naar alle facetten van mens, dier en milieu en dat alles afwegen tegen de geldende kaders, normen en eindpunten. Daar kun je niet één monitoringfeit, één diertje of plantje uitpakken om vervolgens over het werk van het Ctgb te oordelen.

Daarom besloten we onder andere een eigen podcast te produceren. De podcast ‘Middelen, mensen, milieu’ waarmee we in meerdere afleveringen ons verhaal vertellen. Het verhaal van het Ctgb als beoordelingsautoriteit te midden van beleidsbepalingen, verordeningen en wetten, het verhaal van de biocidebeoordeling en van de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen. In volgende afleveringen willen we ook de meer actuele issues behandelen, maar steeds vanuit een zo compleet mogelijk beeld.

In deze nieuwsbrief staat een verwijzing naar de podcast. Als u tijd hebt, luister die eens. Ik sta open voor vragen en suggesties. En ik stel het op prijs wanneer u ook anderen wilt attenderen op het verhaal van het Ctgb. Zo helpt u ons het hele verhaal te vertellen.

Ingrid Becks
secretaris-directeur

Benoeming Marcel van Raaij

Per 15 juni 2024 is Dr. Marcel van Raaij (58) benoemd tot secretaris-directeur van het Ctgb. Hij volgt Ingrid Becks-Vermeer op die begin dit jaar aangaf haar functie voor de zomer te zullen beëindigen.

Dr. Marcel van Raaij nieuwe secretaris-directeur Ctgb

Relatiedag 12 juni

Woensdag 12 juni staat onze jaarlijkse relatiedag in het teken van ‘Digitalisering’ en het afscheid van secretaris-directeur Ingrid Becks. Begin mei ontvangt u de digitale uitnodiging met het definitieve programma. Wellicht ten overvloede; de voertaal tijdens de relatiedag is Nederlands, alleen onze Nederlandstalige relaties ontvangen de uitnodiging.

Handleiding nieuwe dossierindeling beschikbaar

In de vorige nieuwsbrief las u over onze nieuwe dossiervereisten voor het dossier niet-administratieve aanvragen gewasbeschermingsmiddelen. Hiervoor is een handleiding opgesteld. Zoals gebruikelijk bieden we ook hulp via de Servicedesk. Er geldt een overgangstermijn tot 1 juli 2024 waarin het dossier nog op de oude manier mag worden ingediend. Houdt er wel rekening mee dat dit mogelijk meer kost en langer duurt. Een aanvraag kan altijd met het CADDY-format worden ingediend.

Nieuwe dossierindeling voor aanvraag gewasbeschermingsmiddel

Risicobeoordeling voor bijen vanaf februari 2026

Zoals in een eerder bericht gemeld, heeft ECHA op 14 februari het richtsnoer voor de risicobeoordeling voor bijen bij gebruik van biociden en hun werkzame stoffen gepubliceerd. Inmiddels is ook bekend geworden dat deze richtsnoer vanaf 1 februari 2026 in gebruik wordt genomen voor alle product- en stofbeoordelingen, met uitzondering van stofdossiers die onder het review programma vallen.

Samenvatting product karakteristieken (SPC) nu in IUCLID

Voor een aanvraag voor de toelating van een biocide op EU- of nationaal niveau moet de samenvatting product karakteristieken (SPC) worden opgesteld in IUCLID. De SPC-editor is uitgefaseerd. Sinds 12 februari 2024 heeft ECHA, IUCLID aangepast om het opstellen en wijzigen van de samenvatting product karakteristieken (SPC) mogelijk te maken. Vanaf deze datum moeten SPC-bestanden worden opgesteld in IUCLID-formaat (.i6z) voor het indienen van aanvragen of updates via de indienen tool voor biociden, R4BP 3. SPC-bestanden die al zijn geüpload voor lopende aanvragen in R4BP 3 of in al goedgekeurde aanvragen zijn automatisch gemigreerd naar het nieuwe formaat. IUCLID kan via de IUCLID-website gedownload worden of rechtstreeks worden gebruikt met een account in ECHA Cloud Services.

De SPC-editor, die voorheen werd gebruikt voor het voorbereiden van SPC-bestanden, is niet meer beschikbaar en is niet langer toegankelijk via de website van ECHA. Oude SPC-bestanden in .xml-formaat kunnen echter naar IUCLID worden geüpload en worden uitgepakt in de vereiste .i6z-formaat. Kijk voor meer informatie over de bijgewerkte handleidingen op ECHA.