Ecotoxicologie

De benadering voor de risk envelope voor ecotoxicology staat in de guidance (SANCO /11244/2011 rev. 5 d.d. 14 maart 2011) uitgewerkt in hoofdstuk 7.5.

In eerste instantie moet worden vastgesteld welke guidance relevant is. Het vergelijken van toepassingen beoordeeld onder verschillende toetsingskaders, bijvoorbeeld bij uitbreidingsaanvragen is niet altijd mogelijk. Dan is een beoordeling onder nieuwer toetsingskader nodig. Voor de originele toelating is het toetsingskader dat gold ten tijde van indiening van het dossier relevant, hoewel er tijdens de beoordeling wel overgestapt kan zijn naar nieuwere guidance, zeker in het geval van verfijnde risicobeoordelingen. Voor nieuwe uitbereidingen is het toetsingskader ten tijde van indiening relevant. Uitzondering hierop zijn zoals in de algemene inleiding al weergegeven de uitbereidingen van kleine toepassingen die worden aangevraagd via de nationale procedure van NLKUG.

Risk envelope parameters

De guidance stelt dat per deelaspect verschillende sleutel parameters zijn, die vergeleken moeten worden. Daarbij zijn met name van belang:

  • Dosering
  • Frequentie
  • Interval

Per deelonderwerp zijn ook andere specifieke parameters belangrijk, zoals:

  • relevante doelsoorten bij vogels en zoogdieren
  • drift
  • interceptie van een gewas
  • de aantrekkelijkheid van een gewas voor bijvoorbeeld bijen.

Dit is zeker het geval bij bepaalde specifieke parameters of overwegingen die in hogere tier beoordelingen worden gebruikt (zie ook hieronder). In de guidance staat per onderdeel een lijst met parameters vastgesteld, maar deze hoeven niet altijd relevant te zijn. Ook kunnen, afhankelijk van de toepassing, aanvullende parameters wel relevant zijn (bijvoorbeeld bij mitigerende maatregelen). Ook komt er nog bij dat deze guidance uit 2011 is en er voor guidances, die na deze datum zijn verschenen aanvullende parameters belangrijk kunnen zijn.

Beoordeling risk envelope

De guidance merkt op dat bij hogere tier verfijningen de risk envelope onduidelijk kan worden:

’It further should be considered that in case that the relevant trigger values according to Annex VI are breached by the worst-case GAP a refined risk assessment is required which might take into account more realistic assumptions as specified in the respective guidance documents or mitigation measures should be proposed. As such refinement steps often are very specific for a crop, region, application timing, etc. it should be carefully considered whether these assessments still cover the lower risk GAPs. If this is not the case the dentification of the critical GAP should be started again excluding the GAP addressed by the refined assessment.’

Daarom moet in geval van hogere tier verfijningen altijd worden getoetst of ook die verfijningen naar de andere situaties kunnen worden geëxtrapoleerd.

Het is van belang dat de risk envelope transparant en inzichtelijk word gepresenteerd. Gezien de hoeveelheid van verschillende parameters en de complicaties van wisselende guidances en hogere tier beoordelingen is het daarom nodig dat bij een risk envelope analyse de bepalende parameters van de risk envelope per deelaspect een voor een duidelijk moeten worden besproken, bij voorkeur in de vorm van een tabel. Alleen op die manier kan echt duidelijk worden gemaakt of een bepaalde toepassing vergelijkbaar of minder worst-case is.

Voor het uitvoeren van de risk envelope toets worden verschillende tabellen gebruikt. Zie hieronder bij Tabellen Risk Envelope.