Hybride werken
Sinds de uitbraak van de coronapandemie werkt het merendeel van onze medewerkers vanuit huis, slechts een handvol collega’s zorgt voor de bezetting van de vitale voorzieningen op kantoor. We vergaderen en hebben bijeenkomsten via videoverbindingen. Op diezelfde manier voeren we ook overleggen met de Europese Commissie, ECHA, EFSA, de andere lidstaten, de departementen en handhavingsorganisaties, onderzoeksinstituten, brancheverenigingen, belangengroepen en ngo’s. En dat gaat eigenlijk wonderwel. Het was aanvankelijk een enorme omschakeling, maar inmiddels zijn we er bedreven in en het heeft zeker ook zijn goede kanten.
Het scheelt voor ons allemaal bijvoorbeeld de dagelijkse reistijd naar kantoor, en het reizen naar Den Haag, Brussel, Parma of Helsinki. En zo leveren we ook nog een bescheiden bijdrage aan de klimaatdoelstellingen. We hebben het afgelopen jaar geprobeerd de impact van het thuiswerken op onze output zo klein mogelijk te houden. Dat is behoorlijk goed gelukt. In een jaar tijd zijn we zulke geroutineerde thuiswerkers geworden, dat we nu op zoek gaan naar een nieuwe balans tussen op kantoor werken en thuis – het ‘hybride werken’ – waarin we de verworvenheden en voordelen uit deze thuiswerkperiode willen behouden en combineren met de pré’s van werken op kantoor.
Natuurlijk hebben ook wij de behoefte om weer face-to-face te kunnen overleggen, maar we zien wel veel voordelen om dat in de toekomst af te wisselen met digitale overleggen. Alle overleggen met onze stakeholders gaan komend jaar door, net zoals in 2020, we plannen ze vooralsnog allemaal digitaal. En wie weet kan het tegen die tijd wel face-to-face, en kunnen we ze omzetten.
We willen in ieder geval graag hybride verder! We hopen dat u deze insteek deelt, zodat we naast het hybride werken ook voor de overleggen met elkaar naar een nieuwe, hybride vorm kunnen gaan.
Ingrid Becks
secretaris / directeur Ctgb